A Cégjelző és a Chatbotize.me együttműködéséből egy olyan megoldás született, amely sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a cégadat azonnali lekérését Messenger használatával: a Cégjelző Chatbot.

A Messenger Chatbot térhódítása

A Facebook 2016-ban lehetővé tette, hogy fejleszteni lehessen a Messengerre, ezzel új üzleti lehetőségeket adott a cégek és márkák számára. Megjelenhettek a chatbotok (chatelő robotok), amelyek Facebook oldalakat személyesítenek meg, és képesek automatizáltan kommunikálni a felhasználókkal.

Ma már egy átlagember több időt tölt el chateléssel, mint a social media egyéb felületein való jelenléttel, a Messenger pedig a világ egyik legaktívabban használt chat alkalmazása – Magyarországon toronymagasan a legnépszerűbb instant csevegő platform.

Itthon átlagosan napi egy órát töltünk el Messengeren, a folyamatos chatelés már beivódott a mindennapjainkba. Hozzászoktunk, hogyha információra van szükségünk, és azt is tudjuk, hogy kitől kell kérdeznünk, akkor hosszú levelek, emailek, vagy körülményes telefonálás helyett egyetlen rövid kérdéssel szinte azonnal hozzá tudunk jutni a válaszhoz.

Hozzászoktunk, hogy ez így működik ismerőseinkkel, barátainkkal, a Facebook pedig lehetőséget adott arra, hogy ez így működhessen a cégekkel és a márkákkal is. Az innovátor cégek egyre jobban igyekszenek kihasználni ezt a lehetőséget, ugyanis az ilyen cégek mindig elsőként jelennek meg azokon az új platformokon, ahol a felhasználók már rég jelen vannak. Ezzel létrehozva egy új potenciális kommunikációs csatornát.

Ilyen volt anno az internet és a weboldalak megjelenése, ami ma már gyakorlatilag kötelező. De a social media térhódítása is ide sorolható – a nagyobb cégek már rendelkeznek Facebook oldallal, ahova folyamatos tartalmakat helyez fel. Ez a felhasználóval való kommunikáció során kifejezetten fontossá vált.

Hogyan működik a Messenger Céginfó és mire jó?

A Messenger Céginfó gyakorlatilag egy adott Facebook oldallal való chateléshez „bekötött” automatikus cégadat lekérdezést jelenti. Bárki fejleszthet vagy fejlesztethet Messenger chatbotot a saját maga által adminisztrált oldalához, ugyanis a Facebook teljesen nyílttá tette az API-t, amin keresztül programozni lehet ezeket a robotokat. (Az API egy program azon funkcióinak része, mely a programon kívülről is hozzáférhető.)

Alapvetően azért jöttek létre, mert a chatelés népszerűsége és növekedésének trendje azt is magával vonja, hogy ma már sokkal szívesebben „írunk rá” egy márkára is, mintsem hogy felhívjuk őket. A Facebook által megkérdezettek 56%-a sokkal szívesebben keres fel chaten egy vállalkozást, mint emailben vagy telefonon.

Tehát alapvetően ügyfélszolgálati funkciók ellátására gondolhatunk, azonban a Messengeren olyan minőségben lehet elérni az embereket, mint kevés más jelenlegi csatornán. Íme két globális statisztika:

 • Az átlagos megnyitási arány Messengeren: 84%, míg emailen ugyanez 23%.
 • Az átlagos átkattintási arány 28% körüli, míg emailen ez jó, ha eléri a 3%-ot.

Messenger vs. EmailÉppen ezért a Messenger Chatbotoknak manapság a marketing-célú felhasználása is igen nagy népszerűségnek örvend.

Ezenfelül rengeteg más dologra használható, mint például egyszerű tranzakciókra – ilyen a Cégjelző Messenger Céginfó is. De bonyolultabb, folyamatos asszisztenciát nyújtó, vagy akár app-szerű funkciókat ellátó chatbotokra is vannak példák, ilyen például egy konferencia chatbot, vagy egy személyi edző chatbot is.

Cégadat lekérdezése Messengeren

A cégadat lekérdezése, megszerzése ma már viszonylag gyors folyamat, de még sokszor így is körülményes tud lenni, főként ha épp sietünk valahova, vagy éppen tárgyalás előtt állunk egy céggel és nagyon gyorsan információra van szükségünk.

Szerettünk volna egy olyan megoldást nyújtani erre a problémára, amely

 • platformfüggetlen,
 • nem kell hozzá weboldalakat felkeresni,
 • és mindig konzisztensen működik.

Éppen ezért a Chatbotize.me csapatával egy olyan chatbotot készítettünk el, melyben a Cégjelző céginformációs rendszerét egy fejlesztés során integráltuk a Facebook Messengerrel. Működése éppen ezért pofonegyszerű, és a fejlesztés során is folyamatosan ezt a célt hagytuk szem előtt: a céginformáció lekérdezése legyen minél egyszerűbb, és minél kevesebb lépésből használható.

A Messenger Céginfó használata

Na de lássuk, hogyan működik a cégadat lekérdezése! Első használat esetén a következő a folyamat:

 1. Megnyitjuk a Facebook Messengert.
 2. A keresőbe elkezdjük beírni, hogy “cégjelző”, de valójában már az első néhány karakter leütése után láthatjuk is a Cégjelző Facebook oldalát.
  cégadat lekérdezés
 3. Katt rá, és a megjelenő képernyőn nyomjunk az “Indítás” vagy ha angol a Messengerünk, akkor a “Get Started” gombra.

  cégjelző céginformáció lekérdezés
 4. A megjelenő üdvözlő szöveg után már be is írhatod a keresendő cég nevét! És rögtön el is indul a céginformáció lekérdezése.
  messenger cégadat lekérdezés

Ha már használtad legalább egyszer, utána egy kicsivel még egyszerűbb lesz, csupán ennyit kell tenni:

 1. Messengeren belül katt a keresés gombra és nyomj a Cégjelző ikonra.Messenger cégadat lekérdezés
 2. Írd be a cégnevet, és meg is kapod az eredményt.Chatbotize.me Chatbot fejlesztés - Cégjelző Céginformációs Rendszer - Facebook Messenger Chatbot

Mindössze ennyi az egész!

Továbbfejlesztett megoldások (több cégadat lekérdezése)

Ez a funkcionalitás teljesen ingyenes mindenki számára, és az is marad a jövőben is. Messengerből jelenleg bárki ingyenesen azonnal megteheti a cégadatok lekérdezését, de egyéni vállalkozók és civil szervezetek adatait is ugyanilyen módon el lehet érni.

A Cégjelző és a Chatbotize.me csapata bevezette a Messenger Céginfó Pro verziót, melynek lényege, hogy a jelenlegi alapadatoknál a Pro verziót igénybe vevő felhasználók sokkal részletesebb adatot kapnak vissza. Például megismerheted a cég pénzügyi adatait, megtudhatod, hogy a cég ellen van-e eljárás, illetve hogy mennyi a létszáma egyetlen lekérdezéssel. Ezt az extra szolgáltatást díjazás ellenében veheted igénybe. Azaz megismerhed a legalapvetőbb cégjogi és pénzügyi adatait a cégnek. Ha szeretnél a cégek jogi adatairól többet tudni, olvasd el a Teljes E-cégjegyzék Ismertetőt, ha szeretnél a pénzügyi adatokról többet tudni, olvasd el a Teljes Beszámoló Ismertetőt

Pro verzió

Ha szeretnéd megnézni, hogy mit tud a Pro verzió, kattints ide

Cégjelző Messenger Chatbot

Érdekel a véleményed!