Az e-cégjegyzék szolgáltatása sokak számára ismert cégkeresés miatt. Az oldalon ingyenesen elérheted a Magyarországon működő összes cég hatályos adatait. Megismerheted többek között a cég nevét, székhelyét, a cégformát, a jegyzett tőke nagyságát, az ügyvezetőt, a bankszámlaszámot vagy az adószámot.

A cégkeresés során olyan fontos adatok is kiderülhetnek a cégről, minthogy indult-e ellene csődeljárás, felszámolási eljárás, kényszertörlési eljárás vagy végelszámolás. Ezeket a negatív eljárásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert súlyos károkat okozhat a céged számára. Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod a Teljes E-cégjegyzék Ismertetőt.

A mai felgyorsult hálózatok uralta világban a legnagyobb érték az idő. A szolgáltatások árába egyértelműen beépült, mint minőségi tényező.

Ez az élet minden területére igaz. Ha egy étteremben sokat kell várnunk a szolgáltatásra, elkezdjük magunkat kényelmetlenül érezni és gondolkodunk, hogy szó nélkül felálljunk és elmenjünk.

Ez a hatás az interneten többszörösen igaz. Ha egy honlap (pl. a Facebook) másodperceket gondolkodik, már zavaró számunkra. De nemcsak számunkra vagy az ügyfél számára. A Google egyenesen bünteti a lassú betöltésű weboldalakat.

A megfelelő információhoz való gyors jutás felárazódott. Ha szükségünk van valamire, azt azonnal akarjuk.  Ez az Y és a Z generációra az Azonnali Visszajelzés Függőség, azaz az AVF-szindróma miatt különösen igaz.

Készítettünk egy gyors elemzést

Az E-cégjegyzék esetén, ha a napi munkamenetben szükségünk lenne több cég ellenőrzésére, akkor a cégkeresés vajon mennyi időbe kerülne számunkra:

E-cégjegyzéken való cégkeresés idejeAz e-cégjegyzék és a CAPTCHA

A Captcha egy olyan automatikus teszt, amely célja, hogy megkülönböztesse az emberi felhasználót a számítógéptől. A szó az angol Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart, magyarul teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére kifejezés rövidítése. (Ennél jobb nevet is választhattak volna…) Erről bővebben a Wikipéldián olvashattok.

Harmadik generációs Captcha

Az E-cégjegyzék oldalán az első 3-4 lekérdezés során a harmadik generációs „no Captcha recaptcha” jelenik meg, ahol egyszerűen az egerünkkel ki kell pipálni, hogy mi nem vagyunk robotok.  Az alapjaiban megújult reCAPTCHA v3-as verziója széles körben terjedt már el és a korábbinál jóval testre szabhatóbb. Erről részletesebben itt olvashattok.  Amit viszont a Google előszeretettel kihagy a mondandójából, hogy minden kipipálás alkalmával elmenti és analizálja az egérmozgásotokat. Az a célja, hogy megfelelően begyűjtött és analizált adatok alapján a későbbiekben a világon bárhol is vagytok, az egér irányítása alapján meg fogja tudni állapítani, hogy ti vagytok azok.

Második generációs Captcha

A 4-5. cégkeresés után visszatér a második generációs Captchára, ahol közlekedési lámpákat, autókat, boltokat, hegyeket stb. kell megjelölni a képeken. Ezzel segítitek fejleszteni a képfelismerő algoritmusukat.

A 10. lekérdezéstől pedig már nem csak 1 kör a képpipálós rész, hanem újabb képeket dobál be, ezzel jelentősen megnövelve a lekérdezési időt.

Első generációs Captcha

Már nem használatos, de biztosan sokan ismeritek még az elején használt Captchákat, ahol szavak jelentek meg, és azt kellett kitölteni. Itt két szó volt látható. Aki ezzel sokat foglalkozott és nem ismeri, annak elárulok egy régi trükköt: a Google a két szóból csak az elsőt ellenőrizte, a második szót pedig képfelismerésre használta. Vagyis, ha csak az első szót helyesen írtad be, akkor tovább is engedett. Természetesen a felhasználók jelentős része beírta mindkettő szót, ezzel jótékonyan hozzájárulva a Google szó/kép felismerő rendszeréhez és könyvek feldolgozásához.

Nekünk a 11. lekérdezés már 96 másodpercbe került. És e felett tovább nő a lekérdezések idejének mértéke.  De e-cégjegyzék heavy userektől kaptunk már visszajelzést, hogy nap 30-50 cég lekérdezésnél akár már egymás után 8 Captcha is kijöhet. Sőt, egyik olvasónk jelezte, hogy lement neki a 8 Captcha, után pedig kezdte elölről és újra 8 Captchát kellett kitöltenie.

E-cégjegyzék vs. Cégjelző Kutatás

Kutatás eredménye

Mi a felmérésünk során a cégkeresés 25 lekérdezésig történt  (aztán elfogyott a türelmünk), ahol az összes lekérdezés átlagát kiszámítva 77 másodpercet kaptunk. Amennyiban maxium 1-2 céget szeretnél lekérdezni, akkor karcosan, de a 15 másodperces lekérdezési idő még belefér a felhasználóbarát kategóriába. Legalább is ez az ára az ingyenességnek.

Mindenképpen buzdítalak arra, hogy a cégek ellenőrzése akár üzletkötés, akár partnertalálkozó előtt legyen a mindennapi rutin része, mert hasznos információkkal tudsz felkészülni a tárgyalásra, megbeszélésre.

E-cégjegyzék vs. Cégjelző

A Cégjelző szolgáltatása éves 50 ezer forintba kerül. Ha 250 munkanapot és napi 8 órát számolunk, akkor ez óránként 25 forintot jelent. Sokszor kérdezik tőlem, hogy miért használjanak Cégjelzőt, ha ott van az ingyenes e-cégjegyzék?

Azt kell eldöntened, hogy megér-e Neked (és/vagy az alkalmazottaidnak) óránként 25 forintot, hogy azonnal, gyorsan és egyszerűen hozzájuss a cég legfontosabb adataihoz? Semmi captcha, semmi idegeskedés. Kiegészítve a cég árbevételével és létszám adatával.

Egy biztos: mindenképpen használj céginformációt. De bármit is használsz, legalább havonta egyszer ellenőrizd az üzleti partnereid. Készülj fel: időt kell rászánnod!

Érdekel a véleményed!

Következő cikkMessenger Céginfó – Cégadat lekérése gyorsabban és egyszerűbben
Farkas Dezső a Cégjelző Kft. ügyvezetője, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub kurátora. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija. Köztársasági ösztöndíjasként végzett a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy mesterszakán. A Pro Nobilitas ösztöndíj alapítója. Több, mint 5 éve dolgozik a céginformáció területén. Szabadidejében szívesen foglalkozik oktatással, a fiatalok képzésével, fintech megoldásokkal és a legújabb, modern technológiákkal.