Az utóbbi időszakban előtérbe került a kisvállalati adózás (KIVA) választási lehetősége. Szokták még helytelenül KIVA adózásnak is hívni (KIVA = Kisvállalati adó, tehát a KIVA adózás = Kisvállalati adó adózás, ami helytelen). Maga a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is küldött cégeknek tájékoztatót ezzel kapcsolatban, hogy fontolják meg a kisvállalati adóra való áttérést. Ebben a szakmai cikkben a KIVA előnyeit, hátrányait fogjuk megvizsgálni.

Mi az a KIVA?

A KIVA, azaz a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem fajta, amelynek célja, hogy kiváltson három másik vállalkozások által fizetendő adónemet:

 • szociális hozzájárulási adó,
 • szakképzési hozzájárulás,
 • társasági adó.

KIVA Mértéke

A KIVA mértéke korábban az adóalap 16%-a volt, majd lecsökkentették 13%-ra, viszont 2020. január 1-től az adóalap 12%-ra módosul.

Mi számít adóalapnak?

A személyi jellegű kifizetésnek a tőke és osztalékműveletek egyenlegével növelt összege, pár másik tétellel módosítva.

Mik a kisvállalati adózás előnyei?

 • Kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.
 • A személyi jellegű kifizetéseket 19% helyett 12% adó terheli
 • Az osztalékként ki nem fizetett nyereség adómentes
 • Egyszerűbb adminisztráció

KIVA előnyei részletesebben?

Az az előnye, hogy a KIVA által a vállalkozásban keletkezett nyereséged és a bértömeg van azonos kulccsal (12%) megterhelve, vagyis jobban vagy ösztönözve a kevesebb adó miatt a bérek és a foglalkoztatás emelésére. Továbbá előnye, hogy ha az adózás előtti eredményed esetén, ha nem veszel ki osztalékot, hanem bent hagyod a cégben a keletkezett nyereséget (vagyis a későbbiekben beruházásra és készletek vásárlására fordítod), akkor ez a rész nem növeli az adóalapot, tehát nem kell utána társasági adót fizetned. Előnye még, hogy a kisvállalati adózás alanyainak nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni.

Kinek jó a KIVA?

 1. Ha sok az alkalmazottad (magas fizetés, bérjárulékok stb.), és a személyi jellegű kifizetések meghaladják a vállalkozásod nyereségét.
 2. Ha a céged növekedése a cél, azaz a nyereséged inkább visszaforgatnád, mint kivennéd.

Ki jogosult a KIVA választására?

 1. a betéti társaság (Bt.),
 2. a korlátolt felelősségű társaság (Kft.),
 3. a zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.),
 4. az egyéni cég (Ec.),
 5. a közkereseti társaság (Kkt.),
 6. a szövetkezet és a lakásszövetkezet,
 7. az erdőbirtokossági társulat,
 8. a végrehajtó iroda,
 9. az ügyvédi iroda és a közjegyzői iroda,
 10. a szabadalmi ügyvivői iroda,
 11. a külföldi vállalkozó,
 12. a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy,

KIVA feltételek: ki választhatja a kisvállalati adó szerinti adózást?

 • Ha az átlagos statisztikai létszám – kapcsolt vállalkozásokkal együtt – az előző évben nem haladta meg az 50 főt
 • Ha az árbevétel – kapcsolt vállalkozásokkal együtt – az előző évben nem haladta meg az 1 milliárd forintot
 • Ha a mérlegfőösszeg nem haladta meg az 1 milliárd forintot.

Fontos tudni

KIVA szakképzési hozzájárulás

A kisvállalati adó bevallása

A kisvállalati adó éves elszámolású adó. Az adóbevallást a szokásos, adóévet követő május 31-ig kell beküldened. A bevallási kötelezettségeidet a KIVA jelű nyomtatványon kell teljesítened.

Adóelőleg meghatározása

A KIVA esetén negyedévente adóelőleget szükséges fizetned, amelyet a tárgynegyedévet követő hónap 20-ig kell megtenni.

Mi a KIVA adóelőleg összege?

Az adóelőleg-megállapítási időszakban a fizetendő adóelőleg az alábbiak szerint adódik össze:

 1. Személyi jellegű kifizetések összege
 2. A jóváhagyott fizetendő osztalék (ide nem számítjuk bele a KIVA előtti időszak adózott eredményéből és eredménytartalékból fizetett osztalékot.), csökkentve a külföldön fizetendő osztalék összegével, feltéve, ha azt a vállalkozás nem számolja el az adózás előtti eredmény terhére ráfordításként.

együttes összegének a 12%-a.

Ha az adóelőleged meghaladja végül az adóévre megállapított adó összegét, akkor jogosult vagy visszaigényelni.

Hogyan tudsz bejelentkezni a kisvállalati adó hatálya alá?

Ha már működő vállalkozás vagy, akkor a kiva bejelentkezés év közben bármikor megtehető. Ennek hatálya a döntésedet követő hónap első napján jön létre.

Amennyiben új vállalkozás vagy, akkor a kiva adóalanyiságot választására vonatkozó nyilatkozatot a cégbejegyzési kérelmednek kell tartalmaznia.

Bejelentkezni az erre a célra rendszeresített ’T201, ’T201T jelű nyomtatványon, elektronikus úton tudsz.

Fontos tudni

KIVA új üzleti év

Mikor nem jogszerű a bejelentésed?

Ha a bejelentés napján a NAV felé nyilvántartott, végrehajtható adótartozásod az 1 millió forintot meghaladja.

Hogyan tudsz a KIVA hatálya alól kijelentkezni?

A kisvállalati adóalanyiság megszűnik

A kisvállalati adóalanyiság megszűnik, ha a létszám meghaladja a 100 főt, vagy a bevétel meghaladja a 3 milliárd forintot. Ebben az esetben a bevételnél nem kell figyelembe venni a kapcsolt vállalkozások adatait.

De van több másik ok is, ami alapján megszűnik. Például ha a cég ellen végelszámolás, felszámolás, kényszertörlési eljárás indul, akkor a negatív eljárás kezdő időpontját megelőző nappal szűnik meg. Vagy ha az adóalany egyesül vagy szétválik, vagy megszűnik. Erről a teljes és részletes listát a NAV tájékoztatójában találjátok.

Visszatérés a társasági adózásra KIVA alól

Szemben a kisvállalati adózásra való bejelentkezéshez, amit bármikor megtehetsz év közben, a kijelentkezést legkorábban az adóév december 1-jétől legkésőbb december 20-ig tudod megtenni (vagy a könyvelőd) az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, elektronikus úton a NAV felé.

Érdemes tudni

Áttérés KIVA TAO

Mekkora az áttérési különbözet?

Az áttérési különbözet a KIVA időszakában keletkezett, osztalékként ki nem vont számviteli eredmény nem beruházási célokra fordított része, csökkentve a kapott osztalékkal.

Ha az érték pozitív, akkor ezzel az értékkel azonos összegű lekötött tartalék képzése történik.
Ha ez az érték negatív, akkor annak abszolút értéke elhatárolt veszteséget növeli.

KIVA kalkulátor 2020

Az Adóügyekért felelős államtitkárság elérhetővé tette a 2020-as kiva-kalkulátor segédanyagot. A Társasági- és Kivállalati adózást összehasonlító kalkulátor segítséget nyújt abban, hogy melyik lenne előnyösebb választás számodra. Mindenképp érdemes tíz percet szánni a kiva-kalkulátorra, ha céged bértömege nagyobb a nyereségnél vagy ha a nyereséged visszafordítod növekedésre.

Összefoglalás

A KIVA egy alternatív adózási lehetőséget biztosít KKV-k és mikrovállalkozások számára, hogy kevesebb adó terhelje a céget. Akkor érdemes választanod, ha a költségeid nagy részét az alkalmazottak bére jelenti, illetve ha céged a közeljövőben nagy növekedés előtt áll. Törekedtem a KIVA részletes bemutatására, megismerhetted, mennyi a KIVA mértéke, mik a KIVA hátrányai, a KIVA előnyei, kinek jó a KIVA, de ha ennél többet szeretnél megtudni róla, a NAV oldalán találhatsz egy nagyon részletese bemutatót.

Érdekel a véleményed!

Előző cikkÉnvezetés: Nyolc hatékonyságnövelő vezetői stratégia
Következő cikkA szerződéskötés általános szabályai – 1. rész
Farkas Dezső a Cégjelző Kft. ügyvezetője, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub kurátora. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija. Köztársasági ösztöndíjasként végzett a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy mesterszakán. A Pro Nobilitas ösztöndíj alapítója. Több, mint 5 éve dolgozik a céginformáció területén. Szabadidejében szívesen foglalkozik oktatással, a fiatalok képzésével, fintech megoldásokkal és a legújabb, modern technológiákkal.